Idelette Date

Daten met Idelette

Je hebt chlamydia, wat nu?

De meest voorkomende SOA onder jongeren is toch wel echt chlamydia. Als je jezelf op tijd laat behandelen hiervoor, is er goed mee te leven. Als je dit niet op tijd laat doen, kunnen er wel ernstige gevolgen aan zitten. Onvruchtbaarheid bijvoorbeeld. Je moet dit dus zeker niet onderschatten! Lees er in deze blog alles over.

Wat is chlamydia?

Deze SOA kan een ontsteking veroorzaken in de baarmoedermond, anus en plasbuis. In de slijmvliezen van de geslachtsdelen kan namelijk een bacterie gaan nestelen. Het gevaar bij chlamydia is dat je meestal niet doorhebt dat je het hebt. Laat je dus bij twijfel altijd testen. Zowel mannen als vrouwen kunnen chlamydia krijgen! 

Wat merk je van chlamydia?

Je merkt niet meteen iets van de klachten van chlamydia. Meestal kun je na 1 tot 3 weken na het oplopen van de SOA klachten verwachten. Bij vrouwen zorgt dit meestal voor irritatie bij het plassen en afscheiding. Als er sprake is van een ontsteking in de anus, kan dit bijvoorbeeld pijn bij de ontlasting opleveren of veel jeuk. Mannen kunnen het merken wanneer er afscheiding uit de plasbuis komt. Dit uit zich in een waterige afscheiding na het opstaan. Dat kan soms branderig aanvoelen. Het komt echter vaak voor dat zowel vrouwen als mannen niks merken van het feit dat ze met chlamydia rondlopen! Het gevaar hierbij is ook dat je het doorgeeft aan een volgende bedpartner zonder dat je het zelf merkt.

Behandeling van deze SOA

Chlamydia komt dus vaak voor onder jongeren, maar gelukkig is het ook vrij makkelijk te behandelen. Als je op tijd naar een dokter gaat is deze SOA makkelijk te behandelen met een antibioticakuur. 

Wat als je er niets aan doet?

Wanneer chlamydia niet of te laat behandeld wordt, kan dit ernstige gevolgen hebben. Bij zowel mannen als vrouwen kan dit ervoor zorgen dat je flinke koorts krijgt, maar in het ergste geval kan dit ook gevolgen hebben voor je vruchtbaarheid. Als je als vrouw zwanger bent, dan kan de chlamydia ook overgedragen worden aan de baby in je buik. Dit kan leiden tot een ernstige longontsteking bij de baby. Laat je dus bij twijfel voor de zekerheid altijd testen bij een betrouwbare SOA praktijk!